Microsoft Outlook 2010

Pokrenite Microsoft Outlook 2010 program. Ukoliko ga pokrećete po prvi put, odmah će Vam ponuditi da podesite e-mail račun.

Na donji upit trebate odabrati Yes i kliknuti Next.

Automatsko podešavanje

Microsoft Outlook može automatski postaviti Vaš e-mail račun. Potrebno je samo upisati tražene podatke.

MS Outlook će sada pokušati automatski konfigurirati Vaš e-mail račun. Prilikom podešavanja moguće je da zatraži potvrdu što trebate potvrditi klikom na Allow.

Ovisno o postavkama servera automatsko podešavanje će postaviti POP3 ili IMAP račun. Nakon što se automatski unesu postavke, moguće je iste promijeniti odabirom Manually configure server settings.

Ručno podešavanje

Ukoliko ste u drugom ili zadnjem koraku odabrali ručno podešavanje, potrebno je unijeti sljedeće podatke


Pod Your Name trebate upisati Vaše ime, to je tekst koji će biti vidljiv primatelju kao Vaše ime.
E-mail address je Vaša e-mail adresa. Kako e-mail adresu kreirate sami u CPanel/WebSitePanel administraciji njen će se oblik možda razlikovati od oblika e-mail adrese u ovom primjeru.
Account Type možete odabrati između POP3 i IMAP protokola. Za desktop i prijenosna računala preporučamo korištenje POP3 protokola, za pametne telefone IMAP.
Incoming mail server (POP3) je dolazni mail server i to je uvijek ime Vaše domene (bez www. a može sadržavati mail. ispred imena domene). Ukoliko postavite krivi POP3 server nećete moći primati e-mailove.
Outgoing mail server (SMTP) je odlazni mail server preko kojeg ćete slati mail. Tu upišite mail.vas-isp.hr (dakle mail.t-com.hr ukoliko se na Internet spajate preko T-Coma, mail.iskon.hr, mail.globalnet.hr, smtp.metronet.hr, mail.carnet.hr itd.) Ukoliko ne znate ime odlaznog mail servera. možete ga saznati tako da kontaktirate tehničku podršku Vašeg ISP providera. (za mobilne uređaje: laptop, Iphone, BlackBerry, Android telefoni za koje je lako moguće da tijekom korištenja budu spojeni na nekoliko različitih providera treba izbjegavati ovu opciju jer će na drugom provideru biti onemogućeno slanje mailova).
Kao Outgoing mail server (SMTP) server možete također koristiti i server mail.domena.hr (gdje domena.hr zamijenite sa imenom Vaše domene, bez www. ) što i preporučamo u slučaju mobilnih uređaja (laptop, Iphone, BlackBerry, Android telefoni) za koje je lako moguće da tijekom korištenja budu spojeni na nekoliko različitih providera. Za takve uređaje je NUŽNO upisati mail.vasa-domena.hr kako biste mogli nesmetano slati mailove neovisno na koji ISP je Vaš uređaj u datome trenutku spojen. U ovom slučaju obavezno je koristiti SMTP autorizaciju (pojašnjena je u donjim koracima).
User Name je korisničko ime za provjeru e-maila. Ovo korisničko ime je uvijek jednako e-mail adresi koju ste kreirali u CPanel/HELM/WebSitePanel administraciji i nema dodirnih točaka sa korisničkim imenom i lozinkom za ftp pristup i pristup CPanel/HELM/WebSitePanel sučelju.
Password je lozinka koju ste postavili prilikom kreiranja e-mail adrese.
Na kraju još kliknite na More settings kako biste postavili dodatne opcije (ovisno o odabiti POP3 i IMAP vrsti računa opcije se mogu razlikovati):

IMAP

   

POP3

  

U kartici General možete upisati proizvoljan tekst koji bi označavao ime ovog e-mail računa. Ukoliko u MS Outlooku 2007 primate više e-mail adresa, ovo će Vam ime omogućiti lakše razlikovanje istih. Isto nije vidljivo osobama kojima ćete slati e-mailove.

U kartici Outgoing Server se nalazi postavka SMTP autentikacije. Ukoliko koristite mail.vasa-domena.hr kao Vaš Outgoing mail server (SMTP), ovu opciju morate uključiti da biste mogli slati mail. Pod-opcija Use same settings as my incoming mail server treba ostati uključena. U slučaju da koristite mail.vas-isp.hr ovu opciju morate isključiti. Za više detalja molimo Vas da kontaktirate Vaš ISP.

POP3 portovi: 110 ili 995 (SSL)
IMAP portovi: 143 ili 993 (SSL)
SMTP portovi: 25, 26, 465 (SSL) ili 587 (TLS)

Kod korištenja SSL ili TLS opcija potrebno je primjetiti da je nužno u polje dolaznog i/ili odlaznog servera upisati ime servera na kojem se nalazi web hosting paket umjesto mail.ime-domene.tld. Razlog tome je činjenica da će Outlook izbaciti upozorenje u slučaju da se upisano ime razlikuje od imena na koje je izdan SSL certifikat. Ime servera se nalazi u adresi kojoj se pristupa cPanel sučelju (npr. https://hydra.hostingcentar.com:2083) ili možete provjeriti iz samog cPanel sučelja.

Ukoliko za određenu e-mail adresu primate mail na više računala, ili ukoliko često koristite WebMail, na kartici Advanced trebate uključiti opciju Leave a copy of messages on the server, jer e-mail klijenti kada prime mail sve primljene poruke izbrišu sa servera. Također, kako Vam se e-mail sandučić ne bi brzo napunio sa porukama, možete uključiti dodatnu opciju Remove from server after XX days.

NAPOMENA: Za određene korisnike u slučaju problema i nemogućnosti slanja mailova nakon postavljanja navedenih postavki, potrebno je na ovoj kartici SMTP port promijeniti iz 25 u 26 ili 587.

Na kraju možete provjeriti postavke klikom na Test account settings.

  • 268 Korisnici kojima je ovaj odgovor pomogao
Dali vam je pomogao ovaj odgovor?

Povezani članci

Microsoft Outlook 2003

Pokrenite Microsoft Outlook program. Ukoliko ga pokrećete po prvi put, odmah će Vas pitati da li...

Outlook Express

U Vašem Outlook Express-u na traci s alatima u izborniku Tools odaberite opciju Accounts....

Google mi označava mailove kao spam

U slučaju da vam Gmail poruke umjesto pod Pristigla pošta sprema u Neželjena pošta preporučamo da...

Microsoft Outlook 2007

Pokrenite Microsoft Outlook 2007 program. Ukoliko ga pokrećete po prvi put, odmah će Vas pitati...

Nestali su mi IMAP folderi

Ukoliko se putem WebMaila, Outlooka ili drugog IMAP klijenta na svojoj e-mail adresi kreirali...