Editiranje DNS zona

Neki naši reselleri koriste kombinaciju Windows i Linux servera, te u je takvom slučaju potrebno korištenjem DNS-a preusmjeriti određene servise/usluge na različite servere. Tako su npr. mail i dns na Linux serveru, dok su web, ftp i sql servisi na Windows serveru. U tom slučaju je potrebno napraviti sljedeće:

Iz DNS Functions grupe odabrati Edit a DNS zone, odabrati zonu i kliknuti Edit.

Za početak da pojasnimo osnovne stavke iz prikazanog pregleda. Svaka DNS zona sadrži podatke o name serverima (NS zapisi), mail serverima (MX zapisi) te hostove (pojedine različite adrese). Primjetit ćete da NS i MX zapisi završavaju s točkom kako bi se označila apsolutna adresa. Ukratko, ukoliko editirate zonu hc-reseller-test.com i postavite NS zapis na dns.valkira.hr bez točke na kraju, puno ime NS zapisa će biti dns.valkira.hr.hc-reseller-test.com - točnije ime domene će se nadodati na kraj Vašeg unosa. Isto vrijedi i za MX zapise te molimo resellere da obrate posebnu pažnju prilikom editiranja). U svakoj su liniji na početnku host/ns/mx zapisi, zatim slijedi TTL vrijednost. Time To Live vrijednost definira potrebno vrijeme između dvije provjere zapisa kod autoritativnih DNS servera. To znači da nakon što se propagira jedan zapis kroz Internet sa TTL vrijednošću 14400 (vrijednosti su u sekundama te 14400 odgovara vremenu od 4 sata), sljedeća 4 sata neovisno koliko puta promjenili zapis i njegovu vrijednost ista se neće propagirati kroz Internet.

Nadalje slijedi definicija vrste zapisa. Tako npr. A record označava zapis koji pokazuje na IP adresu, CNAME record (Canonical NAME) pokazuje na neko drugo DNS ime i sl. Zadnje polje je vrijednost zapisa (dakle IP adresa ili cname ime ili sl.)

Primjer promjene ovih zapisa može biti ovakav: domena je kreirana i na Windows serveru koji se nalazi na IP adresi 64.186.128.102; potrebno je napraviti (prema podacima na gornjoj slici) sljedeće:

1. liniju www IN CNAME hc-reseller-test.com. promijeniti u www IN A 64.186.128.102
2. linuju ftp IN A 83.139.112.8 promijeniti u ftp IN A 64.186.128.102
3. po potrebi dodati novu liniju recimo mssql IN A 64.186.128.102

Na kraju treba kliknuti Save kako bi se izmjene propagirale kroz naše DNS servere i preko njih dalje na Internet. Potrebno je obratiti pažnju da će promjene biti vidljive tek nakon isteka vremena definiranog TTL vrijednostima koje su promijenjene.

Za sve dodatne informacije molimo Vas kontaktirajte tehničku podršku.

  • 93 Korisnici kojima je ovaj odgovor pomogao
Dali vam je pomogao ovaj odgovor?

Povezani članci

Login u WHM sučelje

Reseller korisnici imaju mogućnost samostalnog kreiranja korisničkih računa na serverima. Sučelje...

Kreiranje korisničkih računa

Prvi korak u postavljanu nove domene/korisničkog računa na naše servere je kreiranje korisničkog...